Mielikuva rahankierrosta...

Runoilija 85a6bfc3936bc167d61dd03bea22eaa6

mies
Julkaistu:
10
Liittynyt: 18.8.2009
Viimeksi paikalla: 24.7.2018 13:14

Asuinpaikka: -
Syntymäpäivä:
-

 

“Joulumieltä yrittäjille ja ym.”

Mielikuva rahankierrosta.

Upporikas Venäläinen poliittinen turisti astuu taxista autokaupan eteen ja katsoo talouslaman kourissa pyristelevää jouluista kaupunkia, verraten Moskovaan.
Mies astuu autokauppaan ja kysyy johtajalta voisiko kokeilla tuota uuden karheaa Mersua ja sanoo, että tässä olisi kahdentonnin takuuraha jos voisi koeajaa miten auto toimii. Johtaja hymyilee ja laittaa automyyjän mukaan ja on hyvin varma tulevasta kaupasta. Sitten hän käy sillä kahdentonnilla maksamassa luottokulunsa ystävänsä hotellin respaan, jossa vietti naisystävänsä kanssa iloisen pikkujoulun.
Hotellin johtaja antaa vastaavalle pääkokille tonnin ja käskee hänet myöhässä olevien korkojen ja velkojen maksuun heidän yksityiselle lihantoimittajalleen, ja tilaa toisella tonnilla uuden lihasatsin/kinkkuja.
Lihakauppias taas on hyvin mielissään ja menee kaverinsa varaosamyyntiin ja ostaa autoonsa kuluneiden ja rikkoutuneiden tilalle uudet varaosat kun katsastusmies on korjaukset jo kaksi viikkoa sitten määrännyt.
Varaosaliikkeen omistaja ottaa sen tonnin ja lähtee maksamaan vaimonsa etelänmatkan käsirahaa matkatoimistoon, juuri varattuun luksusristeilyyn välimerelle. 
Matkatoimiston omistaja on onnellinen kun nyt vihdoinkin saa maksettua arkkitehdin piirustuksista lupaamansa tonnin ja hän käy maksamassa sen samalla keskustaan mennessään.
Arkkitehti käy hoitamassa liiketilan omistajallekin lupaamansa tonnin vuokran samalla kun liikelounaalle on menossa.
Liiketilan omistaja on rehellinen liikemies ja muistaa erään työntekijänsä
ja käy maksamassa hänellekin viimein joulunalla suihkuhuoneen remontista lupaamansa tuhatlappusen.
Remonttimies on iloissaan tästä ja maksaa sähkömiehelle tarvikkeista kuin vanhoista veloistaan tonninsetelin ja on nyt viimeinkin sujut.
Sähkömies päättää ostaa auton ja menee heti neuvottelemaan mersuliikkeeseen työauton hinnasta ja mersumyyjällä oli sopiva vanha paku ja käteiskauppa syntyi sillä samalla rahalla.
Rikas Venäläinen turisti tulee autokauppaan takaisin ja kopistelee jalkojaan. Hän on nyt tyytymätön kokeilemaansa mersuun ja pyytää kassaneidiltä sen kahdentonnin maksun takaisin, joista toisen tonnin juuri sähkömies oli maksanut autostaan ja paperit saatuaan lähtenyt iloisin joulumielin ajelemaan kotiinsa ja pakun autokauppa paperit virallisesti hanskalokerossa.
Mitä me tästä opimme? Onhan ainakin Joulu tulossa.
Kuitenkin nyt on kaupungin liike-elämä laajentunut, jossa kauppa kukoistaa
ja uusi tonnilla tilattu liha/kinkkusatsi odottaa ostajiaan huomisesta lähtien.
Onnellisuus ja tulevaisuus elää uudistuneessa kaupungissa ja monella on hymy herkässä. Autokauppias jäi mietteliäänä raapimaan päätänsä. Mutta ei se mitään kun uudistunut kaupunki herää uudelleen ja taas kauppa käy kuin ennen.

Kirjoitettu Voikkaalla 1.11.1983. 30 vuotta myöhemmin taitaa sopia nykypäiväänkin juuri tämä sopivasti.

Selite: 
Yli 30 vuotta sitten kirjoitettuja ajatelmia liike-elämän hedelmistä.
oletus
Kategoria: 
 

Kommentit

Kyllä tämä nykypäivään mainiosti sopii.
 

Käyttäjän kaikki runot