TYÄ TEKKIJÄTÄS KIITTÄ, SANOTTI ENNE VANHA

Runoilija Hilma

nainen
Julkaistu:
10
Liittynyt: 28.8.2003

Asuinpaikka: -
Sähköposti:
-
Syntymäpäivä:
-

Yrittä otta sanoi kii, niputta niit ja... vaa tuule ne viävä, arjes hukkuva...
 

Laitlas ol kova pula maatalousalal tyäskentelevist 90-luvu alus. Määki oli mukan, ko mentti valkkama Tallinnaha uussi tyäntekkijöi maatalouslomituksehe ja pesulaha. Meil ol mukan myäs yhteystiaroi niil tiloil, jokka halusiva ittelles mansikanoukkijoit taik porkkana niputtaji. Olin saannu evästykseks, et täyty välttä semssi välittäjäfirmoi. Pitä ol naamakkai see ite tyän hakkijan kans. ”Nee firma ei muut tee, ko viävä kaikk raha ite ja maksava varsinaisel tyän tehnel kitupalkka!” sanos tutt isänt. Vuatt myähemmi, ko lama ol sit pahimmillas, sanotti meill lomitukse esimiähil etei missä nimes saannu enä palkat ulkomaalaissi. Kotimaa tyättömyys ol noussu ja töit tul maatalouslomituksest hakema esimerkiks autotehtast lomautetu, taikk vuassi kortistos pyärinne. Heijä lähetetti kysymä maatalousala töit, vaikk ei olis koskan nähny elävä emakko. Saati tiänne, mikä o hiaho. Tyäajakki oliva iha erilaissi.
Puskarario onki ollu paras tyä välittäjä. Tänä päevän Laitlam pelloill nährä mont eri kansallisuut. See verra o jotta lama merkei ilmas nykki, et kaikil nuaril ei ol suveks töit löytynny. Joku onki ottannu lusika kauniste kättehe ja menny kysymä töit vihannestiloilt. Tyäkulttuur o vaa menny nurin kuriseks. Palkka pitäsis saar mahrollisimma piänel tyäpanoksel. Mahrollisimma suurt palkkaki viäl. Mikä ihme see sit o, jos esimerkiks hoitoala ei verä nuari, ko vuassi alal ollekki saava jottai 11 euro tunnilt . Mee vanhemma ollan totut venyttämä penni, mut tämäm päevä nuare ei ol sentei oppin laskema. Syyt löyty meist vanhemmistakki, olla ostet heijä hiljaseks.
”Tankki täyteen” teevee sarjast o tullu tutuks käsite: Ko halval sain… Rakentamises olla ment see mukaseste. Kilpaluteta suunnittelust ruvete kaikk. Pistei tule kyll ammattitairost, erellisist hankkeist, mut erityiseste hinnast. Nyy onki sit tullu ilmi, et rakennuksil tyäskentele huanoste suami puhuvi, joitte tuntpalkk o alle 2 euro. Mikä ei luannolliseste eres riit tääl asumissehe saati sit syämissehe. Joku viä siält välist. Eikä see ol suamalaine verokarhu.
Mee olla visioit miähen kans, nyy kon noit hallitusneuvotteluit viikko tolkul käytti, et eruskunttaha menijä pitäsis kans kilpalutta. Päätökse ja lait tulssiva selkkemiks, ko päättäjä vaativa semmost kiält, mitä hekki muuhalt tullen ymmärtävä. Tulis pali halvemmaks.

Selite: 
Kategoria: 
 

Kommentit

Näin tämä oli ennenvanhaan,
työ oli oikeassa arvossaan.

Tykkän lukke Laitlan kiält.

Vakavaa asiaa hauskasti kerrottuna ja murre meni niin hyvin,että jopa minäkin kirjakielipuolioppinut sen ymmärsin!!
Hyvä!!

Kyllä ne pitäis kilpailuttaa,ne eduskuntaan menijät.

 

Käyttäjän kaikki runot