Sapatti

Runoilija DC_10

mies
Julkaistu:
10
Liittynyt: 25.6.2016
Viimeksi paikalla: 12.6.2020 22:49

Asuinpaikka: -
Sähköposti:
-
Syntymäpäivä:
-

Keksin vokaalien värit! - A musta, E valkoinen, I punainen, O sininen, Y vihreä. - Laadin säännöt konsonanttien muodoille ja liikkeille. Ajattelin ylpeänä, että voisin vaistonvaraisten rytmien avulla keksiä runoille sanat, jotka olisivat jonakin päivänä saavutettavissa kaikilla aisteilla.

Arthur Rimbaud: "Sanan alkemia"

 
 
Kulutan aikani vuorilla.
Ajatuksistani pidetään kirjaa, jota
kannetaan pään päällä kaksin käsin.

                       Sapatin vietän hiljaisuudessa lain käskyn mukaan.

Vuoria kulutan ajallani.
Tuhlaan niitä öitä,
joita kukaan muu ei halunnut,
palvonta alati huulilla.

Sydän halkaisee auringon.

Salamakeväät, jotka salpaavat hengen.

                       Sapatin vietän hiljaisuudessa lain käskyn mukaan.
oletus
Kategoria: 
 

Kommentit

Hyvä, jokaisella täytyy olla edes yksi lepopäivä viikossa <3
Kiitos:) joo, joku hetki jolloin ei hösää. 
Tämä on monitahoinen runo, johon en ihan pääse sisään. Tulkitsen, että sapattina jopa ajatukset kirjataan, niin toimeton on oltava. Ajatukset eivät ainakaan saa olla turmiollisia. Ehkä tässä on läsnä entisaikojen ahdas ajatus sapatin vietosta ja kertoja tuntee syyllisyyttä viettäesään sitä eri tavoin kun on opetettu. Mielenkiintoinen. 
Kiitos:) Onhan tämä outo. Kunhan ei nyt kenkään lukija vaan kuvittelisi, että entisaikojen sapattia viettäisin.
Onnistunutta kerrottaa, hiljaisuus on hyvästä
Kiitos:) Hiljaisuus sopii tähän saumaan, kun kaikki aistit odottavat kesää. 
Monivivahteinen runo.
Runot joissa varsinainen asia on jätetty rivien väliin löydettäväksi, ovat aina kiinnostavia. Tästä ei oikein osaa sanoa ovatko rivienväleihin jätetyt tulkinnat tarkoituksellisia, pienin viittauksin löydettäviksi kirjoitettuja, vai tahattomia eli lukijan kuvittelemia. Ehkä rivienväleissä ei olekaan muuta sanottavaa kuin lukijan kuvitettavaksi jätetty tyhjä, täytyisi tuntea kirjoittajan tyyliä ja käsiteltyjä aiheita että voisi päätellä. Niin tai näin, runo on kiehtova siinä mitä sanoo ja mitä jättää sanomatta, mieleni löytää viittauksia ehkä moneenkin suuntaan. Päällimmäisenä voimakkaasti sanottu "Tuhlaan niitä öitä, joita kukaan muu ei halunnut" joka antaa ymmärtää, että henkilön jumalanpalvonta on ikäänkuin korvike puuttuvalle rakkaudelle (johonkin sitä pitää yönsä käyttää). Runon vanhatestamentillinen jykevyys tuo mieleen jopa Mooseksen - onko pään päällä kannettava kirja Mooseksen saama lain taulujen kirja; tai ehkä se on viittaus Häneen, joka näkee ajatuksetkin (sanan mukaan: "kaikki on alastonta ja paljastettua Hänen silmiensä edessä"). Lopuksi mieleni on vähän surullinenkin, että jonkun täytyy palvoa Jumalaa korvikkeena tai lain säätäminä muodollisuuksina, kun Häntä vois palvoa sydämen vapaudessa (niin ettei ihminen myöskään tule korvikkeeksi sille ainutlaatuiselle suhteelle, jonka Jumala haluaa itsensä ja ihmisen välille luoda). Minulle sapatti, vaikka en sitä säännönmukaisesti joka lauantai vietäkään, on sapattiaterialla alkava erityinen juhlan ja levon vuorokausi, jossa sisin hiljenee olennaisiin. Surullista onkin, että katolinen kirkko hävitti kristillisen uskon juutalaiset juuret ja juhlapäivät, siirtäen myös sapatin sunnuntaille. Teko paalutti korvausteologiaa ja kylvi siemenet kirkolliselle antisemitismille. 
 

Käyttäjän kaikki runot