Sääntöjen seuraaminen vai polulta poikkeaminen?

Runoilija klupsi

nainen
Julkaistu:
10
Liittynyt: 16.1.2006

Asuinpaikka: -
Sähköposti:
-
Syntymäpäivä:
-

 

Maailma on täynnä sääntöjä. Ilman niitä elämistä on vaikea kuvitella, sillä vähän väliä luomme itsekin itsellemme sääntöjä, joita emme vain tiedosta. Säännöt pitävät elämäämme koossa, ja niiden noudattaminen helpottaa huomattavasti vuorovaikutusta muiden kanssa. Säännöt myös tarjoavat mahdollisuuden, jota niitä ilman ei olisi - sääntöjen rikkomisen.

Useassa tapauksessa sääntöjen noudattaminen kannattaa. Olen jakanut säännöt neljään ryhmään, joista ensimmäiseen kuuluvat kirjoittamattomat säännöt. Suurin osa säännöistä on tällaisia. Niitä ei kyseenalaisteta ja niitä pidetään monesti ainoina oikeina ratkaisuina: Suurin osa ihmisistä ei harkitse kävelemistä ojassa tien sijasta, tai työpaikalle ilmaantumista yöpuvussa. Ei tietenkään, sillä se ei olisi järkevää. Tällaisella käytöksellä tuskin tavoittaisi suuria elämyksiä, korkeintaan saisi ilmaiseksi kengänpohjaan liimautuneen purukumin ja työpaikalta pakollisen hermoloman.

Toiseen ryhmään kuuluvat säännöt, joiden noudattaminen säästää muita sinun aiheuttamiltasi häiriöiltä. Et saa talloa istutuksia, heitellä kiviä ikkunalaseihin, tai varastaa munia linnunpesästä. Autonajajan näkökulmasta suojatiet eivät ole vain koristeraitoja, kuten moni luulee, vaan niillä on selvä liikennettä ohjaava tarkoitus. Jos et toimi näiden sääntöjen mukaan, sinua todennäköisesti rangaistaan. Rankaisukeino on sitä julmempi, mitä pahempi rikoksesi on. Rangaistuksen tarkoitus on katkaista rikosten kierre, mutta haluttua vaikutusta ei yleensä saada aikaan muuta kuin kuolemantuomiolla, jota Suomessa ei langeteta.

Kolmanteen ryhmään kuuluvat säännöt, jotka on laadittu vain sinun turvaksesi. Esimerkiksi kelpaa kallion jyrkänteelle isketty kyltti, joka kehottaa sinua olemaan hyppäämättä.
Jokaisen tulisi tässä tapauksessa oivaltaa, miksi tätä sääntöä on syytä noudattaa. Tällaisien sääntöjen rikkomisesta tulee harvoin erillinen rangaistus, tai ainakaan en ole nähnyt kylttiä jossa lukisi ”Älä hyppää, tai sinut teloitetaan aamun koitteessa”. Tämän ryhmän poikkeuksena ovat vanhempien laatimat säännöt lapsille, kuten kotipihasta poistumisen kielto. Hyvät kasvattajat langettavat tällaisten sääntöjen rikkomisesta rangaistuksen osoittaakseen, kuinka tärkeitä lapset heille ovat. Pienimmät lapset eivät kuitenkaan tätä ymmärrä, joten rangaistus ei saisi koskaan olla liian julma.

Neljänteen ryhmään kuuluvat etikettisäännöt. Nämä miellyttävät varsinkin vanhempaa väestöä, ja nuorempienkin kuuluisi noudattaa näitä osoittaakseen kunnioitustaan vanhempia ihmisiä ja vanhaa aikaa kohtaan. Siitä tuskin rangaistaan, jos jätät oven avaamatta vanhalle rouvalle. Mutta miksi jättää sellainen teko tekemättä, joka ei kysy sinulta paljon voimia, mutta joka saa toisen tuntemaan itsensä arvostetuksi? Sääntöjen noudattaminen antaa turvaa, ja auttaa olemaan loukkaamatta, vaikka ei aivan ymmärtäisikään toista.

Aina sääntöjen noudattaminen ei kuitenkaan ole paras ja ainoa vaihtoehto. Esimerkiksi keskiajalla ja Natsi-Saksassa ilmeni aivan liian vähän vastustusta jyrkkiä sääntöjä kohtaan, mikä teki monen elämän hyvin ahtaaksi ja mustaksi. Vallanpitäjät ovat kautta aikain käyttäneet asemaansa julmasti hyväkseen, ja kiusanneet kansalaisia toinen toistaan turhemmilla ja elämää vaikeuttavilla säännöillä.

Monesti on vain virkistävää rikkoa sellaisia sääntöjä, joiden totteleminen on pinttynyt tavaksi, mutta joiden noudattamisesta ei ole mitään etua kenellekään. Jos perheessäsi jokaiselle on oma vakiopaikka ruokapöydässä, ole radikaali ja laita istumajärjestys uusiksi. Uudella paikalla istuessa näkökulma on uusi, ja tämä tutkitusti virkistää aivotoimintaa ja lisää luovuutta, kuten vaihtelu yleensäkin. Uudelta paikalta aurinko paistaa kasvoille täysin eri kulmasta, ja naapurin työhuoneeseen tarjoutuu aivan uudenlainen näkymä.

Vanhoista tavoista luopuminen avartaa näköalaa. Kuinka uudelle ajalle olisi ollenkaan tilaa, jos vanhoista etikettisäännöistä ei pysty luopumaan? Jos luokassa ainoastaan pojilta kielletään päähineen pito, se vain korostaa vanhanaikaisia sukupuolirooleja. Tuskin ketään, varsinkaan nuorempia ihmisiä, todella loukkaa jos miespuolinen pitää päähinettä julkisessa sisätilassa. On ymmärrettävää, että vanhat ihmiset haluavat pitää tiukasti kiinni vanhasta ajasta ja säilyttää vanhoja tapoja ympärillään, mutta miksi nuorempien ihmisten pitäisi toimia samoin?

Sääntöjen noudattamisessa voi mennä liiallisuuksiin. Esimerkiksi kirjaston seinälle ripustettu kyltti ”Älä huuda”, ei ole tehty sitä varten, että tulipalon syttyessä et todella saisi huutaa apua. Vaikka joku tuntisikin itsensä marttyyriksi hautautuessaan roihuavien kirjahyllyjen alle kilttinä ja kuuliaisena, suurimman osan mielestä se olisi hyvin typerää.

Ihmiset ovat luonnostaan sellaisia, että heitä houkuttaa tehdä juuri päinvastoin kuin käsketään.
Mielestäni tuntuu turhauttavalta noudattaa sääntöjä, joiden tarkoitusta ei ymmärrä. Se rajoittaa vapautta, eikä anna vastausta siihen, miksi on tehtävä niin tai näin. Jos jonkun säännön tottelemiselle ei ole mitään muita perusteita kuin se, että kapteeni (tai pomo) käskee, kyseisen säännön noudattaminen saattaa helposti unohtua.

Joskus on parempi rikkoa käsittämätöntä sääntöä vain oppiakseen, miksi tällainen sääntö on keksitty. Tässä voisimme ottaa mallia lapsilta enemmän kuin vanhuksilta: Jokaiselle on tuttu tapaus, jossa lapsi yhä uudestaan ja uudestaan, kiellosta piittaamatta, koskettaa tulikuumaa hellaa. Vaikka tämä ensin ajaa vanhemmat epätoivoon, pian lapsi varmasti oppii kokemuksesta, miksi hellaan koskeminen on kielletty.

Maailma ei ole mustavalkoinen, eikä aina ole helppo erottaa oikeaa väärästä. Sääntöjä noudattaessa on pidettävä järki mukana, niin kuin kaikessa muussakin. Vaikka monet säännöistä ovat tyystin turhia, ilman sääntöjä ei pääsisi elämässä pitkälle. Ihmisten tarpeet eivät käy yksiin, ja kaikkien on noudatettava yhteisiä sääntöjä, jotteivät vahvat jyräisi heikompia jalkoihinsa. Kapinointi kasvattaa, mutta yleensä väärään suuntaan. Sääntöjen noudattaminen liittää ihmisiä yhteen, ja antaa jokaiselle turvallisuuden tunteen. Kaiken kaikkiaan maailma olisi paljon tilavampi paikka toteuttaa omia mieltymyksiään, jos kaikki ottaisivat toiset huomioon, eivätkä jotkut tuhoaisi toisten yksityisyyttä ja kahmisi itselleen enemmän oikeuksia muiden kustannuksella.

Selite: 
Äikäntunnille tekaistu epärehellinen vertailuteksti säännöistä. Oikeasti en ole samaa mieltä tämän kirjoitelman kanssa, en tykkää säännöistä enkä varsinkaan noudata niitä.
Kategoria: 
 
 

Käyttäjän kaikki runot