Työn iloa vol. II

Runoilija Bandit

mies
Julkaistu:
10
Liittynyt: 4.9.2007
Viimeksi paikalla: 29.10.2017 11:29

Asuinpaikka: -
Sähköposti:
-
Syntymäpäivä:
-

3. POLVEN RUNOILIJA...


"Elän niin kuin elän, en kuitenkaan niin kuin eläin..."

Kaikki runoni 
http://bandit.webbis.fi
 

Viheltää, viheltää, kaikkialla viheltää! Silmäni pyörivät kuin automaattiyhdistyksen hedelmäpelissä
yrittäessäni tiirailla maskin läpi savun sekaan samalla tavoitellen paineilmalaitteeni mittaria, josta saisin varmuuden, vieläkö ilmaa on riittävästi työn jatkamiseen. –Se on ~khooz~ mun laite, ~khooz~ kun viheltää ~khooz~ kuuluu epämääräisestä suunnasta, aivan kuin Darth Vaderin lausumana jossain Tähtien Sodan episodissa. –Ei oo ku ~khooz~ mun ~khooz~ joku toinen liittyy väitellen keskusteluun. Eipä uskoisi että rintamamiestalon yläkerran kahdeksan neliömetrin makuuhuoneessakin voi kehkeytyä toisenlainen episodi, kun neljä palomiestä letkuineen ja varusteineen alkaa yhteen ääneen arvuuttelemaan, kenen laitteista se pillin vihellys kuuluu vähäisen ilman merkkinä. Koska selvyyttä asiaan ei saada, niin kuin ei yleensäkään, koko kohiseva ja viheltävä joukko-osasto suuntaa kohti oviaukkoa poistuakseen alakerran kautta ulos. Tietysti, koska me kaikki olemme taltuttaneet tulikukkoa useiden vuosien ajan, mitään paniikkia poistumisessa ei synny mutta kun, ainakin omasta mielestään raavaat miehet, pyrkii alle metrin levyisestä oviaukosta samaan aikaan, ei titteleillä, tai edes ääntä reilusti korottamalla saa etuoikeutta ulosmeno järjestyksessä. Oma etenemiseni pysähtyy, todennäköisesti Tallinnasta tuoduilla piraattilevyillä täyteen ahdetun, lattiasta aina katonrajaan ulottuvan lastulevyhyllykön kulmaan, joka sammutusvedestä vettyneenä notkuu liitoksistaan.

Kun varoen sivuutan tuota maksamattomien Gramexien kokoelmaa, entinen piirinmestaruus-tason hiihtäjä ja IV-divarin jääkiekkoilija, työtovereitani siis molemmat, päättävät mitellä, kumman lajin edustaja on oikeutettu poistumaan ensin tuosta ainoasta uloskäynnistä. Joukon neljäs palosotilas, nuori viransijainen vähäisellä salibandy-taustallaan, ei edes yritä osallistua henkien taistoon vaan tyytyy istahtamaan parisängyn nokeentuneelle reunalle varjellen itseään ja uhkaavasti heiluvaa jalkalamppua suuremmilta vahingoilta. Edes varhaisnuoruuteni sulkapalloilijan ketteryydellä ja aloittelijan enduro-ajotaidoillani tuskin pärjäisin heille, niinpä noiden kahden kuntourheilijoiden valtataistelu päätyy epäonnekseni, kuin myös tuon säälittävän hyllykön. Yllätyn, miten paljon Paula Koivuniemi on ehtinyt levyttää urallaan tähän mennessä, oikeastaan ehdin nähdä vain vilauksen hänen tuotannostaan kun kaadun vasten satoja muovisia levykoteloita, jotka hyökyaallon lailla etenee tuosta kiistellystä oviaukosta kohti alakertaan johtavia portaita. Kari Tapion tulkintoja en juurikaan ole kuunnellut, enkä sitä nytkään aikonut aloittaa, vaikka Myrskyn jälkeen-levy tarttuu käteeni hakiessani tukea ihan muualta kuin musiikin maailmasta. Yritykseni on kaiketi tuomittu epäonnistumaan, niin viihdetaitelijoiden kuin toisten palomiestenkin silmissä. Edessäni kiitää varsinainen vuosikymmenten kotimainen iskelmäparaati kun CD-levyjen ja vuotavista letkuista tihkuneen veden liukastama puinen portaikko nielaisee minut. Kyllä kokemukseni paikallisessa kylpylässä olevasta vesiliukumäestä oli kuitenkin mieluisampi, joskaan ei yhtä adrenaliinia tuottava.

Vaikka tässä laskussa ei vauhtia juurikaan ole, en saa otetta mistään kiinteästä rakenteesta enkä ihan tarkkaan ehdi seurailla, kenen artistien joukossa tässä oikein mennään. Portaiden kiertyessä vasemmalle huomaan sisäkaarteessa kuitenkin Ruohosen veljesten, Matin ja Tepon 80-luvun levyn Mä joka päivä töitä teen, kunnes kotikylän ikitähti, Katri Helena, muistuttaa platinalevyn arvoisella Anna mulle tähtitaivas-tallenteellaan kivuliaasti olkapäähäni, ettei nyt olla suinkaan kesäiselle tanssilavalle matkalla. Kun liike viimein portaikon alapäässä lakkaa, tunnen selvinneeni suurin piirtein lähes ehjänä alas ja takaisin 2000-luvulle. Siitä saan osaksi kiittää Irwin Goodmania, hänen monen levyn kokoelma esti jalkaani takertumasta kaidepuolien väliin ja näin vältyin ehkä hallitsemattoman liukuni kivuliaalta suunnanmuutokselta. –Näyttävä poistuminen ~khooz~, moni esiintyjä on varmaan ~khooz~ kokenut samoin ~khooz~, on mielestään hauska laushdus esimieheltäni, jonka jalkojen juureen päädyn kuin meritähti, kaikki viisi sakaraa eri suuntiin osoittaen. –Artisti ~khooz~ maksaa ~khooz~, tyydyn toteamaan ja kampean itseni ylös kaiken sen musiikin riitasointujen keskeltä. Ja se pilli vaan jatkaa viheltämistään. Kun sitten viimein olen ulkona, en tunne mitään suurta voittaja-fiilistä vaikka ensimmäisenä pääsinkin poistumaan omintakeisella tyylilläni vaan riisun maskin pois kasvoiltani ja lasken paineilmalaitteet selästäni pihanurmelle. Kuinka ollakkaan, isäntäväki on kaiketi laiminlyönyt talon kolmen isokokoisen rotukoiran ulkoiluttamista, nyt koiranmakkarasta muuntautunut, tosin koiranmakkaraa edelleen varsin paljon muistuttava tuotos värittää ja välittää tuoksuaan maskini lasin kulmassa. Onneksi kuitenkin ulkopuolella, joten en anna sille enempää huomiota vaan keskityn vaihtamaan täyden paineilmapullon laitteisiini.

Kun tätä vaativaa työtä vuosikausia tekee, tulee toimenpiteistä varsin rutiininomaisia, niin olen ainakin itselleni aina uskotellut. Se, että päivystävä palomestari keltainen nuttu päällään seuraa tapahtumien kokonaistilannetta etäämmältä, lienee ollut hänen työnkuvansa hyviä puolia, sillä uskomattoman paljon tulee vettä kolmen tuuman paloletkusta 8 barin paineella kun siihen painuu raivauksessa käytetyn moottorisahan pyörivä terä, jonka juuri hetkeä aiemmin olen tuonut kainalossani ulos. Eipä silti, sammutushaalarithan hylkii jonkin verran vettä, joskin siihen pihamaalle vilvoittelun ajaksi riisuttuna takki-osan sisävuori ylöspäin, se imee ilmeisen paljon itseensä. Toisaalta, sammutustyö alkaa olemaan jo loppuvaiheessa joten pienet vastoinkäymiset eivät saa kokonaistilannetta näyttämään ollenkaan huonolta. Ei siis lainkaan huonompi päivä...

Selite: 
Mielikuvitus jatkaa lentoaan...
Kategoria: 
 
 

Käyttäjän kaikki runot