Viesti tulevaisuudesta

Runoilija vesi

mies
Julkaistu:
10
Liittynyt: 31.8.2010

Asuinpaikka: -
Sähköposti:
-
Syntymäpäivä:
-

 

Max Zemanin 1000 years of democracy kiinnitti viime vuonna tiedeyhteisön huomion uudelleen vuoteen 2012. Perehdyn opinnäytetyössäni tähän Suomessa syttyneeseen kipinään, joka johti vuonna 2020 EU-parlamentin lopettamiseen (John Silvester, Collapse of EU, 2023)
Miten pieni Suomi synnytti vallankumouksen, jonka seuraukset ovat edelleen hämärän peitossa? Emme tiedä. Ehkä kukaan ei osannut ennustaa, että vuonna 2012 presidentiksi valittava Pekka Haavisto saavuttaisi homoseksuaalisuutensa vuoksi koko maailman median huomion?

Tv ja internet olivat 2010-luvulla merkittäviä poliittisia hallintakeinoja, mutta Haavistoon tämä hallinta ei purrut. Hän oli presidenttikautensa alussa CNN:n ja BBC:n lähetysaikaa saava hassu homo.
Haavisto osasi kuitenkin puhua ”satasia”, eli leikkaamatta suoraan lähetykseen kelpaavia ytimekkäitä viestejä. Kansainvälinen politiikka alkoi pian polarisoitua ei-nationalistisella tavalla, paljon nopeammin kuin 1800-luvun lopussa.
Kannattajat rakensivat dynaamisen Haaviston ympärille ympäristömessiaskulttia. Tarve oli kova.
Poliittisen järjestelmän käyttövoima – halu muutokseen – oli sammunut 1900-luvun lopussa. Työväenliike keskitti energiansa jäsentensä saavutettujen etujen puolustamiseen. Oikeistolle ei ollut vastavoimaa.
Suurpääomia hallitseva eliitti käytti esteettä hyväkseen kaiken omia toimiaan sumuttavan parlamentaarisen hämärän, äärinationalististen protestipuolueiden muukalaisvihaa myöten.

Yhteisiä asioita ei enää ratkottu parlamenteissa vaan pörsseissä. Kansalla ei ollut valtaa muuttaa järjestelmää, koska heidän edustajansa olivat antaneet valtansa pois.
Minkään maan poliittinen järjestelmä ei reagoinut pienen Suomen symbolisen johtajan aloitteisiin.
Mellakat ja ulkonaliikkumiskiellot kärjistyivät Suomessa vuoden 2019 marraskuun sotatilaan.
Pääministeri Björn Wahlroos ajoi armeijan tuella läpi perustuslain muutoksen. Sitä ryhdyttiin kutsumaan Suureksi Vakauden Paketiksi, kun sen keskeiset osat sisällytettiin Euroopan liittovaltion uuteen perustuslakiin vuonna 2020.
!Johdanto Markus Popovin valtio-opin integraalista ”Demokratia Suomessa 2000-luvun alussa”. Murmanskin yliopiston kirjasto, ISDa-SDSD32325-e1, vuosi 2074.

Selite: 
Kategoria: 
 

Kommentit

Viisasta tekstiä.

näinä puhein
kakkonen on uusi ykkönen.

 

Käyttäjän kaikki runot